Fungsi Double Line Di Jalan Raya

Hari ni kita cerita pasal undang-undang jalan raya pula. Semua memang dah tahu kalau jumpa double line ni je mesti ingat, tak boleh kena potong. Takut kena surat saman.

Pernahkah anda terfikir apakah tujuan disebalik double line ini dibina. Tujuan utamanya adalah untuk mengawal kelajuan pemandu sebaik sahaja tiba dikawasan ini. Sudah tentu jika terjumpa line ni mesti tak boleh nak potong walhal orang potong jugak dekat double line ni.

Selain itu, fungsi utama double line ini adalah untuk memberitahu pemandu bahawa kawasan tersebut tidak selamat untuk memotong kerana kawansan yang mempunyai double line ni selalunya terletak dikawasan seperti selekoh tajam, kawasan yang mempunyai bukit bukau, dan kawasan yang anda tidak boleh lihat terus seperti jalan yang mempunyai single line.

Jadi berhati-hati dijalanraya. :D

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

2 thoughts on “Fungsi Double Line Di Jalan Raya

  1. Permalink  ⋅ Reply

    alone

    November 5, 2009 at 5:24pm

    banyak kes accident sebab potong double line. so buat teman2.. biar lambat asalkan selamat =)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Permalink  ⋅ Reply

    Lawrence

    July 12, 2010 at 11:39am

    Hai, may i throw in my headache Q here?
    Recently, i had a car accident at double line…
    this happened after come out from office basement car park, it only one way go and on way back, in the middle had double line, but problem is when i take the right hand side way to go back, one of the car illegal park there and block my way to go, so i decide to cut out the return way. when i fully passby the CAR A, i saw CAR B making a U turn infront of me (still in the double line way). i saw CAR B reverse and also stop and block my way, so i decide to continue use the return way to passby only cut back to the right going way but when i had 80% passby, this CAR B crash my back from left behind of my car… May i know whose false of it?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Your email will not be published. Name and Email fields are required.


2 + nine =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge