Cara Berus Gigi Yang Betul

Ramai diantara anda kerap memberus gigi dengan cara yang salah. Jadi mungkin tak banyak informasi mengenai memberus gigi dengan betul. Hari ni saya akan berikan sedikit tips bagaimana hendak memberus gigi dengan betul.

Ini bukan iklan berus gigi, baiklah, jika anda memberus gigi dengan cara yang salah, apakah yang anda akan dapat. Ramai orang menggosok gigi dengan cara memberus dari kiri ke kanan atau kanan ke kiri.

Kalau ikutkan cara tersebut, ianya adalah cara yang salah dan boleh mencederakan gusi dan gigi anda. Lagi pun, ianya kurang efisyen dan kurang bersih jika dibandingkan dengan cara yang dibawah ini.  Dan ianya akan membuat berus gigi anda cepat rosak.

Untuk cara memberus gigi dengan betul pula ialah, anda memberus gigi dengan cara menggunakan teknik memberus gigi anda dengan cara ke atas dan kebawah secara perlahan. Teknik ini diakui lebih efisyen kerana senang menanggalkan sisa-sisa yang terlekat dicelah gigi.

Untuk demo sendiri cuba anda try tutorial yang saya berikan ini.

Ambil bedak, sikat dan berus gigi.

1. Tabur berus atas meja atau lantai.

2. Letakkan sikat diatas taburan sikat tersebut.

3. Try guna cara diatas untuk keluar kan bedak tersebut dari sikat. Mana satu lebih efisyen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

4 thoughts on “Cara Berus Gigi Yang Betul

  1. Permalink  ⋅ Reply

    d|n

    October 11, 2009 at 7:45am

    aku igt iklan berus gigi td..hehe
    .-= d|n´s last blog ..BAJU mice..setel! =-.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Permalink  ⋅ Reply

      Mohd Hakim

      October 11, 2009 at 5:49pm

      Iklan berus gigi next.. :D

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Permalink  ⋅ Reply

    alone

    October 11, 2009 at 12:17pm

    huhu. first time dengar cara ni. xpe. kena test dulu. btw trimas!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Permalink  ⋅ Reply

      Mohd Hakim

      October 14, 2009 at 5:53pm

      yep

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Your email will not be published. Name and Email fields are required.


1 + two =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge