Telinga Masuk Air

Adakah anda mengalami masalah air memasuki telinga anda ketika berenang, mandi. Jika ya ada cara mudah untuk mengatasi masalah ini.. Caranya dengan menggunakan air juga..

Jika telinga anda telah dimasuki air, ambir setitis air ditangan anda dan titiskan ke tempat lubang telinga yang dimasuki air. Dan anda akan rasa sedikit haba dan selepas itu anda sudah mengatasi masalah anda.

Ulang perkara yang sama jika terdapat lagi sedikit sisa air ditelinga anda. Kedudukan kepala mestilah air yang dititiskan tadi dapat memasuki lubang telinga anda tadi.

10 thoughts on “Telinga Masuk Air

  1. Permalink  ⋅ Reply

    student

    June 14, 2010 at 10:50pm

    salam..

    boleh jelaskan mekanisme nya x?
    knp bila dimasukkan air lagi, air dalam telinga akn keluar

    tq.

    • Permalink  ⋅ Reply

      Mohd Hakim

      June 15, 2010 at 12:52am

      den tak tau camno nak jelaskan. Tapi mungkin air yg dititis tadi akan membuat satu salur air yg tersumbat tu keluar rasanya

      • Permalink  ⋅ Reply

        mohamad

        August 18, 2010 at 12:19pm

        telinga saya telah dimsuki air.. skrang in seminggu lbh lps jadian trsebut.. msh berasa berdengung sdikit sakit di bahagian keliling bahagian telinga.. saya juga ada cuba gunakn ubat ear drop tp blm ada kesan.. apakh masalh sbnarnya..

        • Permalink  ⋅ Reply

          Mohd Hakim

          August 18, 2010 at 4:50pm

          Kalau yang tu, dah seminggu lebih. Rasanya kena jumpa doktor. Bahaya kalau tak buat rawatan

        • Permalink  ⋅ Reply

          cillz

          December 30, 2013 at 10:53am

          sya pun sma.. da dkat 1 mnggu da air msok kat tlnga… da gna ear drop yg d bgi ole klinik 1m tpi x bkesan….
          kadng2 klau sakit dya dtg bule smpai kat kpla….

  2. Permalink  ⋅ Reply

    King

    September 7, 2010 at 7:44pm

    mekanismenya maybe kerana ada daya tarik menarik antar air sehingga air yang baru dimasukan “menarik” air di dalam telinga.

  3. Permalink  ⋅ Reply

    amyza

    November 8, 2010 at 11:13am

    thanks..memang berkesan..saya baru cuba tadi…

  4. Permalink  ⋅ Reply

    Liyana

    March 14, 2011 at 7:45pm

    saya dah cube banyak kali. tapi kali nie tak berkesan lah pulak. *takut T___T
    Liyana´s last blog post ..Gelak Sakan

Leave a Reply

Your email will not be published. Name and Email fields are required.


two + = 10

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge