Telinga Masuk Air

Adakah anda mengalami masalah air memasuki telinga anda ketika berenang, mandi. Jika ya ada cara mudah untuk mengatasi masalah ini.. Caranya dengan menggunakan air juga..

Jika telinga anda telah dimasuki air, ambir setitis air ditangan anda dan titiskan ke tempat lubang telinga yang dimasuki air. Dan anda akan rasa sedikit haba dan selepas itu anda sudah mengatasi masalah anda.

Ulang perkara yang sama jika terdapat lagi sedikit sisa air ditelinga anda. Kedudukan kepala mestilah air yang dititiskan tadi dapat memasuki lubang telinga anda tadi.

10 comments on “Telinga Masuk Air

  1. student June 14, 2010 10:50 pm

    salam..

    boleh jelaskan mekanisme nya x?
    knp bila dimasukkan air lagi, air dalam telinga akn keluar

    tq.

    • Mohd Hakim June 15, 2010 12:52 am

      den tak tau camno nak jelaskan. Tapi mungkin air yg dititis tadi akan membuat satu salur air yg tersumbat tu keluar rasanya

      • mohamad August 18, 2010 12:19 pm

        telinga saya telah dimsuki air.. skrang in seminggu lbh lps jadian trsebut.. msh berasa berdengung sdikit sakit di bahagian keliling bahagian telinga.. saya juga ada cuba gunakn ubat ear drop tp blm ada kesan.. apakh masalh sbnarnya..

        • Mohd Hakim August 18, 2010 4:50 pm

          Kalau yang tu, dah seminggu lebih. Rasanya kena jumpa doktor. Bahaya kalau tak buat rawatan

        • cillz December 30, 2013 10:53 am

          sya pun sma.. da dkat 1 mnggu da air msok kat tlnga… da gna ear drop yg d bgi ole klinik 1m tpi x bkesan….
          kadng2 klau sakit dya dtg bule smpai kat kpla….

  2. King September 7, 2010 7:44 pm

    mekanismenya maybe kerana ada daya tarik menarik antar air sehingga air yang baru dimasukan “menarik” air di dalam telinga.

  3. amyza November 8, 2010 11:13 am

    thanks..memang berkesan..saya baru cuba tadi…

  4. Liyana March 14, 2011 7:45 pm

    saya dah cube banyak kali. tapi kali nie tak berkesan lah pulak. *takut T___T
    Liyana´s last blog post ..Gelak Sakan

    • Mohd Hakim March 22, 2011 10:18 pm

      Titis setitik 2 je. Nanti air tu mengeluwap. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 6 = zero

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge